GY.I.K

K.:Hogyan mérjük a ketonstátuszt?

V.:A vérben lévő ketontest acetonból, BOHB-ból (β-hidroxibutirát) és ACAC-ból (acetoacetát) áll, a vér ketonkoncentrációjának mérése e három anyag egyikének mérési módszerét használja. A jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő mérési módszerek a BOHB mérését vérrel és az ACAC mérését vizelettel vizsgálja, de a vérvizsgálat pontosabb ketonstátuszt biztosít, mint a vizeletvizsgálat. A vér ketonkoncentrációjának vérvizsgálattal történő mérésére jelenleg a BOHB mérés az általános, de a KETOSCAN kifejlesztésével és megjelenésével lehetővé vált a vér ketonjának nem invazív módon történő mérése, így a vér ketonkoncentrációja vér nélkül is mérhető.

 

K.:Mi a különbség az aceton mérés és a vérmérés között (BOHB)?

V.:Mindkettő a vér ketonkoncentrációjának mérésére szolgál, ezért azoknak, akik a vér ketonkoncentrációjának megállapításához a BOHB mérést vérméréssel végezték, a KETOSCAN Mini segítségével történő acetonméréssel helyettesíthetik. Mindkét mérésnek vannak azonban előnyei és hátrányai. A vérrel történő BOHB-mérés viszonylag változó értékeket mutat. Így nehéz megállapítani a szervezeten belüli következetes ketontest-termelődést, de a kilélegzett légzésen keresztül végzett acetonmérés jobb a ketontest-termelődés tendenciájának megállapítására. Másrészt a kilélegzett levegőn keresztül történő acetonmérést más gázok, például alkoholos italok vagy ételszagok stb. befolyásolhatják. A KETOSCAN Mini azonban nagy érzékenységű aceton-érzékelő technológiával rendelkezik, továbbá, ha a mérést az alkalmazásban bemutatott eljárás szerint végzi, kizárhatja más gázok hatását. Bár a két mérés különböző anyagokat mér a ketontestben, de egyértelmű tény, hogy a lehelet aceton leolvasása és a vér BOHB koncentrációja jelentős korrelációt mutat, amit számos klinikai teszt és kutatás igazolt. Vagyis az a tény, hogy a vér BOHB koncentrációjának növekedésével az aceton érték is növekszik, már bizonyított az akadémiai szektorban, de nehéz a két eredményt 1:1 arányban pontosan megfeleltetni. Ezért a KETOSCAN Mini nem jeleníti meg a vér BOHB-koncentrációját, hanem az aceton értéket és a ketózis szintjének eredményét mutatja, ami az aceton leolvasás alapján a testzsírégetés és a ketontermelés megbízható mutatója.

 

K.: A KETOSCAN Mini pontossága

V.: A Sentech GMI Corp. garantálja a KETOSCAN pontosságát az anyavállalat, a Sentech Korea Corp. leheletgáz-elemzési technológiájának felhasználásával, amely több mint 20 éves bűnüldözési légzésszondás technológiával rendelkezik, és az USA FDA jóváhagyásával rendelkező vezető globális termék a biztonságos használatra. Továbbá a BOHB mérési egység mM (1/1.000), a KETOSCAN aceton mérési egység pedig PPM (1/1.000.000), így az aceton mérés nagyobb sűrűségű mérést biztosít, mint a BOHB mérés, és előnye, hogy képes megjeleníteni és ellenőrizni a vérből nem mérhető kisebb mennyiségeket.

 

K.: Miért blokkol a készülék 320 tesztnél? Miért kell kicserélni az érzékelőt?

V.: Mert a Ketoscan mini kiváló minőségű érzékelője mindig ki van téve más gázoknak, nyálnak, hőmérséklet-ingadozásnak és páratartalomnak. A rendkívül pontos eredmények megbízható fenntartása érdekében 300 tesztciklus után (max. 320 tesztciklus) ki kell cserélni.